ПРАЗНИЦИ

НАЧАЛО, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Трифон зарезан, Баба Марта, Освобождението на България, Ден на жената, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, Ден на славянската писменост, Ден на детето, Петровден, Голяма Богородица, Вяра Надежда Любов и майка им София, Кръстовден, Свети Мина, Никулден, Студентски празник, Коледа, Нова година,

    Днес е Трифон зарезан

На 14 февруари Честваме Трифон Зарезан (или Трифоновден).

На този ден празнуват: лозарите, соколарите, градинарите, кръчмарите и Трифон.

Обичаят е рано сутринта стопанката да омеси хляб. Сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с булгур или ориз. Кокошката се вари цяла, а след това се запича. Във вълнена торба се слага питката, кокошката и бъклица с вино. С тази торба мъжът отива на лозето. Там се прекръства и от три главини отрязва по три пръчки. Отново се прекръства и полива с донесеното вино лозите. Ритуалът се нарича зарязване. След това всички лозари се събират и избират царя на лозята. Царят се окичва с венец от лозови пръчки, който носи на главата си. Прави се още един венец, който слага през раменете си. Сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на народни инструменти се отправят към селото или града. В населеното място спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в котле, като дава най-напред на царя да отпие, след което черпи и останалите. Останалото вино в котлето плисва върху царя и изрича: -Хайде, нека да е берекет и да прелива през праговете! Царят отговаря с -Амин. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи. Окичен с венците сяда на дълга трапеза да посрещне хората от населеното място. Следващите два дни, наречат трифунци. Почитат за предпазване от вълци. Не се реже с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не се плете, преде и шие. Приготвя се обреден хляб и се раздава от него на съседите. Слагат се залъци от хляба в кърмата на животните, за предпазване на добитъка и на хората от вълците.

Честит празник на всички именници и празнуващи!

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2012.   Всички права запазени.