ПРАЗНИЦИ

НАЧАЛО, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Трифон зарезан, Баба Марта, Освобождението на България, Ден на жената, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, Ден на славянската писменост, Ден на детето, Петровден, Голяма Богородица, Вяра Надежда Любов и майка им София, Кръстовден, Свети Мина, Никулден, Студентски празник, Коледа, Нова година,

    Днес е Никулден

На 6 декември е Никулден, ден на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Един от най-почитаните християнски светци.

На Никулден празнуват имен ден: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико и Ница. Празник на рибарите, моряците, банкерите и търговците. Официален празник е на град Бургас.

Свети Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископна град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите. Свети Никола имал власт над морските ветрове и течения, покровителствал над морските бури и урагани. Господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организира буйни празненства за Никулден. Мощите на светеца се пазят в италианския град Бари.

На никулден се яде риба. Желателно е да е с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шарът е "слуга на Св. Никола".

НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН С ОРЕХИ

Необходими продукти: шаран около 1,5 - 2 кг, сол, черен пипер, лимон, 150г гъби, 1 чаша орехови ядки, магданоз, 150мл бяло вино, 2-3 глави лук, 2-3 олио.

Начин на приготвяне: Почистеният и измит, шаранът се поръсва със сол, черен пипер и лимонов сок. Лукът се нарязва на кръгчета и се задушава леко в олиото. Прибавят се нарязаните на дребно орехови ядки, магданозът, нарязани на ситно гъбите и парченца лимон, черен пипер. Шаранът се напълва с приготвената плънка и се зашива или забожда с клечки. Поставя се в тава, полива се с бялото вино и се покрива с парчета лимон. Ако е останала плънка, се разпределя около шарана. Пече се в умерена фурна. Сервира се гарниран с варени картофи, кисело зеле, туршия. Може напълнен по същия начин шаранът, да се завие във втасало сурово тесто, като му се придаде формата на рибата и да се изпече. Намазва с масло.

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА НИКУЛДЕН

Нека да е живо и здраво името с гордост го носи. Нека Св. Николай да ти вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко твое начинание!

Свети Николай ще помолим с теб да бъде той и нека вечно здраве ти дарява. С пожелания да се пребориш със всичко!

Бъди закрилян от Св. Николай и нека той те пази дава ти смелост и много усмивки. С теб сме и те обичаме!

Ей Николай, и таз година няма да ти се размине празника без нас, да знаеш че идваме, и таз година искаме шаран а не кралски скариди и сьомга. От нас е пиенето да знаеш!

Твоят ангел пазител Свети Никола, да те закриля от зла помисъл и дарява с много здраве, щастие и победоносни успехи в живота!

Най-важното е жените да те харесват, а мъжете да те уважават. Останалите не ги мисли. И да пийнеш яко, защото празник без водка е като Титаник без лодка!

Честит празник на всички празнуващи и именници!

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2012.   Всички права запазени.