ПРАЗНИЦИ

НАЧАЛО, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Трифон зарезан, Баба Марта, Освобождението на България, Ден на жената, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, Ден на славянската писменост, Ден на детето, Петровден, Голяма Богородица, Вяра Надежда Любов и майка им София, Кръстовден, Свети Мина, Никулден, Студентски празник, Коледа, Нова година,

    Днес е Коледа

Рождество Христово, Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят и се чества на 25 декември.

На Рождество Христово имен ден имат: Христо,Радослава,Радослав, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Иисус, майка му Мария, заедно със съпруга и дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем, родното място на Йосиф. Мария и Йосиф не могли да намерят място в староприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на пастирите, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Според Новия завет, в мига на рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят: "И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!" (Евангелие от Лука, 2:10–14)

Празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер който е последния ден от строгите коледните пости. На този ден се извършват ритуали и обреди, които свързани с посрещането на Коледа. На Коледа българите принасят в жертва прасе, гледано през цялата година. Трапезата е богата, блажна и не се вдига цял ден.

От Рождество Христово до Йордановден (Богоявление) са тъй наречените мръсни дни. Човек не трябва да замръква, защото тогава излизат някои митологични същества. Това са вампири, талъсъми, караконджоли и други. Ако случайно му се налага на човек да излезе навън и да замръкне, то той трябва да има муска или амулет, чиято основна съставка да е чесън. Той служи за защита.

В коледуването участват мъже. Могат да коледуват ергени, по-млади и скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, правят се коледарските групи и се определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с окичени с китки калпаци, а в ръцете си носят коледарски тояги. Времето за коледуване е от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. Вярва се, че коледарите със своите песни ги прогонват. Ако две групи коледари се срещат, не е на добре. През лятото ще вали град или друго зло ще сполети. За да не се случи това, двете групи си разменят топузите или се бият помежду си.

Дядо Коледа или дядо Мраз, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл... е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Според легендата, дядо Коледа живее на северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Лети с вълшебна шейна, карана от елените: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен, Рудолф и носи подаръци на послушните деца.

Коледната елха е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Коледа. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво. Предимно се използва елха, бор... Преди Коледа дървото се отсича, внася в дома и украсява с разноцветни светлини, герлянди , топки, играчки с орнаменти и лакомства. На върха на коледната елха се слага звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Украсяват се и улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. На пазара има и живи коледни дръвчета в саксий, които след празника може да се засадят и отглеждат в градината или на подходящо място.

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА КОЛЕДА

Нека огнище да топли ръцете ти, вино да топли сърцето ти, обич да топли душата ти и Бог да те закриля в делата ти.

Щастие, любов и късмет нека следват те навред и виетлемската звезда нека те засипе с чудеса, с радост, здраве и пари, нека Господ да те дари!

В коледната нощ сиянието на Божията звезда вещае доброта, хармония, здраве, добронамереност, с които да направи света по-добър и съвършен!

Нека в тихата и свята Коледна нощ радостта и щастието бъдат с Вас! Желая Ви здраве и благополучие през Новата година!

Казват,че Коледната нощ е тиха, казват, че е свята, но какво по-свято от това да я прекараме заедно и шумно! Пожелавам ти най-красивата и истинска Коледа!

Когато в Коледната вечер снегът примамливо блести, когато свещите трептят, а виното искри, в таз нощ излез навън, небето звездно погледни и пожелания за много щастие от мен ти с радост приеми!

Весела Коледа и нека здравето и щастието да са честити гости в твоя дом!

Свекърва ти да е мълчалива, мъжът ти да носи много пари и да не пита къде ги харчиш, а ти да кръшкаш и той да не пита с кого го правиш!

Ако някоя вечер дебел, дългобрад старец влезе през прозореца и те открадне, не се притеснявай просто казах на дядо Коледа, че те искам за подарък!

Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома Ви и Ви донесе здраве, мир и берекет!

Желая ти здравето на скалите, дълголетието на орлите, младостта на елите и на всички банки парите!

Пожелавам ти сибирско здраве, еврейско богатство и циганска любов!

Честита коледа на всички и чест празник на именниците!

Copyright © Любомир Лаков   liubo_lakov@abv.bg  2012.   Всички права запазени.